De ceva vreme circulă informația că Primăria Iași dorește să adauge un sediu nou clădirii actuale a Palatului Roznovanu, considerată insuficientă că spațiu. În nouă clădire ar urmă să se mute direcțiile care încă funcționează pe Bulevardul Ștefan cel Mare, unde va rămâne doar primarul și aparatul său direct. Sigur, ideea în sine nu este proastă, în condițiile în care Palatul Roznovanu este monument istoric și poate păstra funcția simbolică de sediu central al Primăriei, loc al întâlnirilor edilului șef al orașului și al reuniunilor periodice ale Consiliului Local. Administrația poate funcționa foarte bine în altă parte, problema este că această nu este dusă foarte departe, ci câteva zeci de metri mai în spate.
De ce consider că este o problemă? În primul rând, vorbim de servicii ale Primăriei care au legătură strânsă și cu publicul, cu cetățenii, iar aici intervine o problemă de mobilitate. Mulți s-au plâns de accesul dificil către Primărie, în condițiile închiderii -firești, după mine- Bulevardului Ștefan cel Mare. Acces dificil, dar și locuri insuficiente de parcare. Cum se dorește degrevarea centrului de trafic, cred că o mutare a serviciilor Primăriei ar fi trebuit făcută în sensul deja inițiat de ceva vreme, în ducerea acestora mai spre cartiere, permițând uncontact mai facil cu cetățenii. Este evident acest lucru la așa-zisa ”piramidă a lui Dubet”, sediu al unor servicii ale Primăriei, de pe Șoseaua Națională, care asigură un bun contact cu ieșenii, dar și locuri de parcare. Zona respectivă încă mai conține loturi libere de construcții, pe care Primăria le poate achiziționa, adăugând astfel aici o clădire nouă, modernă, cu parcare subterană, pentru celelalte direcții.
Am lăsat la urmă argumentul cel mai important, cel istoric. Am subliniat în multe rânduri importanța prezervării centrului istoric și a monumentelor sale. Cu toate intervențiile din ultimul secol, pornind de la efectele bombardamentelor din 1944 și până la demolările și împlântările de blocuri ale regimului comunist, cu toate acestea, centrul încă mai păstrează câteva insule de clădire veche, cu un anumit stil și cu un nivel redus de înălțime. Una dintre acestea este între Bulevardul Ștefan cel Mare, străzile I.C. Brătianu, Cuza Vodă, Armeană și șirul de blocuri de pe C. Negri. Consider că nu este potrivită implantarea în acest areal a unei clădiri de factură modernă, de metal și sticlă, după cum se preconizează. Inițial, se susținea ridicarea acestei clădiri în curtea din spate a Primăriei, cu un nivel redus de înălțime (două etaje), însă mai nou constatăm că proiectul propus este mult mai grandios și mai înalt (patru etaje, în condițiile în care Palatul Roznovanu are un etaj și mansardă). Imobilul propus urmează să se extindă și peste spațiul din spatele Primăriei (PUZ-CP), zona de intersecție a străzilor Barsescu, Dancu și Sf. Sava, folosit acum parțial că parcare.
Consecințele sunt mult mai ample decât par la prima vedere:
1. clădirea va bloca perspectiva spre Teatrul Național dinspre str. Agatha Birsescu;
2. va crea un efect de zid în zona, pietonii fiind nevoiți să traverseze ganguri, despre care știm că nu sunt niciodată prietenoase (iar la Iași au fost mereu prost întreținute);
3. va compromite iremediabil orice posibilitate de valorificare urbanistică a străzilor pe care le va afecta (parcarea din spatele Primăriei avea potențialul unei piațete, cu destinație pietonală, cu posibil parcaj în subteran);
4. imobilul de metal și sticlă va constrasta flagrant cu celelalte clădiri din zonă.
Totuși, nu vorbim doar de centrul istoric, ci de o zonă cu densitate mare de monumente istorice. Pe lângă Palatul Roznovanu, aveam de jur împrejur mai multe imobile trecute în lista monumentelor istorice, care vor fi umbrite de nouă construcție. Le-am așezat și în fotografie, în caz că nu se înțelege situația. Nu în ultimul rând, această clădire va crea un precedent periculos. Cum va mai putea Primăria să refuze dezvoltatorilor ridicarea de construcții moderne printre monumentele din centru, dacă ea însăși va construi așa ceva? Îmi pare rău, nu vreau să fiu mereu cel care nu susține proiecte de dezvoltare, dar în cazul de față nu avem de-a face cu o dezvoltare, ci cu un proiect cu impact negativ la adresa centrului istoric.
Clădirea propusă este modernă, avangardistă, poate rămâne fără probleme că soluție pentru intenția Primăriei de a găși un nou sediu pentru serviciile sale. Dar nu în acest loc și nu cu un asemenea impact. Dacă, în pofida problemelor de acces si de trafic, se dorește neapărat un spațiu în spatele Primăriei, atunci reconfigurarea clădirilor actuale din curte, eventual mansardarea acestora, ideal aducerea acestora la un stil asemănător clădirilor vechi din zonă, ar fi singura soluție acceptabilă.


Leave a Reply